נובמבר 2022
ספורט, מגדר וכלכלה
ליעד סואץ קרני
ליעד סואץ קרני, שחקנית נבחרת ישראל לשעבר ומאמנת מנטלית. מספרת על פעילותה במסגרת קבוצת "בונות אלטרנטיבה" החל מקמפיין שוויוני זה בטוח לקידום השתתפות של נשים בספורט, ועד לתמיכה במאבק המתוקשר של שחקניות נבחרת ישראל בכדורגל לשוויון זכויות.

ליעד סואץ-קרני היא קפטנית נבחרת ישראל בכדורסל לשעבר, היא שיחקה בליגת העל, בליגת הקולג'ים בארה"ב ובאירופה. כיום מאמנת מנטאלית לספורטאים ומאמנת כדורסל.
סואץ-קרני מעידה על עצמה שתמיד היתה סוג של לוחמת צדק כזאת או אחרת. כשחקנית בעולם הכדורסל הנשי, חוותה תהליכי נסיקה ונסיגה בארץ, לצד חויה שונה של אולמות מלאים בעשרות אלפי צופים בארצות הברית. הפערים בין נשים וגברים הקיימים בספורט הפריעו לה מאוד והיא הרגישה שקיים כשל מערכתי כולל ושהשינוי הנדרש הוא הכרחי. כתוצאה מכך, ליעד הצטרפה לקבוצת "בונות אלטרנטיבה" שמקדמת פעולות לשוויון מגדרי בחברה הישראלית, וכיום מכהנת בועד המנהל שלה. שוחחנו איתה על הקמפיין לשוויון זכויות לנבחרת הנשים בכדורגל, ועל קמפיינים נוספים לקידום ספורט נשים שלקחה בהם חלק כחלק מ"בונות אלטרנטיבה".
איך הפכת לפעילה חברתית?
" המאבק החברתי הראשון שלי התקיים בשנת 2013, בשביתת שחקניות שהחליטו לצאת למאבק בהחלטת יושבי ראש הקבוצות, שלמרות הבטחותיהם, החליטו לאפשר מצב של ארבע שחקניות זרות על המגרש. המאבק העיקש לימד אותי כיצד מתקבלות החלטות בפוליטיקה של הספורט, איזה מרכזים מעורבים בתהליך ועל מידת ההשפעה המועטה שיש למדינה על האיגודים בניהול משברים."
מה זה בונות אלטרנטיבה?
"זוהי קבוצה שהוקמה על ידי מורן זר-קצנשטיין אחרי האונס באילת. הייתה התארגנות מאוד גדולה לצאת מהקופסא ולעשות דברים קצת אחרת. זוהי קבוצת לחץ אקטיביסטית א-מפלגתית של נשים מרשימות שעוסקות בכל קשת המקצועות, במגזר העסקי והפוליטי שפעולות בנושאים הקשורים לשוויון מגדרי, אלימות כלפי נשים, ספורט או כל מיני עוולות שקשורות לכולם ומשפיעות על נשים וילדים. הכוח טמון בפיזור של נשים משפיעות בכל מיני עמדות מפתח. נשים שמנסות לעשות טוב בזמנן הפנוי. גת מגידו (שהכרתי דרך הכדורסל) ואני מושכות בקבוצה לכיוון של הספורט בגלל שאנחנו מאמינות בספורט כדרך לשוויון חברתי ולשינוי חברתי וכך הצלחנו לסחוף את כל הנשים האחרות שאולי פחות מעורבות בספורט."
הסנונית הראשונה
"אחד הקמפיינים הראשונים של "בונות אלטרנטיבה" בתחום הספורט, היה קמפיין מודעות שקראנו לו " #שיווניזהבטוח". הקמפיין שנעשה בשיתוף עם חברת וונדר ג׳ול, שמייצרת תכשיטי ביטחון עבור נשים, עסק בחשיבות ההשתתפות בספורט עבור נשים., המסר המרכזי היה שספורט הוא לא עוד חוג שהילדה משתתפת בו, אלא פלטפורמה שמעניקה לנערות ולילדות ארגז כלים לחיים, באופן שמשפיע על החברה כולה. השתמשנו במחקר של ארנסט ויאנג שהראה ש-96% מהמנהלות בעולם העבודה עסקו בספורט תחרותי בתור נערות."
הקמפיין היה מוצלח מאחרים. מה היה ההבדל?
"נשות הדיגיטל והרשת ביצעו עבודה מאוד טובה והגיעו גם לטלוויזיה. השוני לעומת קמפיינים אחרים בספורט היה בגודל החשיפה - הרבה מאוד אנשים נחשפו למסר לעומת קמפיינים אחרים בספורט. הצלחנו להפוך את המסר לאישי יותר. בנוסף, הצלחנו לגייס גברים לסיפור.

