top of page
הצטלבויות

יוני 2021

אולימפיאדת הגייז 
 מהמשחקים הלהטב"ים ועד לאירוע הספורט והגאווה בתל אביב

 

ב-24.6.2021 יערך בתל אביב אירוע הספורט של הקהילה הגאה. מעבר לעובדה שמדובר ביום של כייף, האירוע הוא גם חלק ממסורת ארוכת שנים בעלת משמעות מיוחדת לקהילה הגאה בעולם הספורט. 

אחד הפתרונות הבולטים של פעילות ופעילים למען קידום ההכרה של הקהילה הגאה בעולם הספורט היה לייצר מסגרות ספורט נפרדות לקהילה הגאה, שיהוו אלטרנטיבה למסגרות הממסדיות שביקשו למחוק כל סממן לזהות מגדרית שאינה הטרוסקסואלית.

אחד התוצרים המשמעותיים של הגישה הזו הם המשחקים הגאים, או בשם הלא פורמלי "אולימפיאדת הגייז". המשחקים הגאים הם אירוע עולמי של תחרויות ספורט רב-ענפיות ואירועי תרבות מגוונים, המתקיים אחת לארבע שנים ומאורגן עבור נשים וגברים המזהים עצמם כלהט"ב. המשחקים הגאים הראשונים התקיימו בשנת 1982 בסן פרנסיסקו ונוסדו על ידי ד"ר טום ואדל, רופא בכיר ואתלט אמריקאי, ומתקיימים מאז אחת לארבע שנים.

 

אתלטים ואתלטיות בכל העולם הסתכנו בהטרדות ונידוי, וגם משרותיהם של נשים וגברים

שעסקו באימון והוראת חינוך גופני, הועמדו בסכנה כאשר הם העזו לחשוף את נטייתם המינית בפומבי.

באותה התקופה שבה נוסדו המשחקים הגאים, ספורטאיות ואנשי ספורט להט"בים סבלו מאפליה מוסדית, שגרמה לכך שיציאה מהארון סיכנה משמעותית את הקריירה והפרנסה שלהם. אחת הדוגמאות הבולטות הייתה של הטניסאית בילי ג'ין קינג שאיבדה את הכנסותיה מספונסרים לאחר שהוצאה מהארון בפומבי, והיא לא הייתה היחידה. אתלטים ואתלטיות בכל העולם הסתכנו בהטרדות ונידוי, וגם משרותיהם של נשים וגברים שעסקו באימון והוראת חינוך גופני, הועמדו בסכנה כאשר הם העזו לחשוף את נטייתם המינית בפומבי. גם לאחר שנעשו שינויים בחקיקה ובמדיניות נגד אפליה על רקע נטייה מינית, עדיין לא ניתן מענה מלא לאפליה ממנה סבלה קהילת הלהט"ב. בתוך הקשיים האלו, המשחקים הגאים נתנו הזדמנות לספורטאים וספורטאיות גאים להשתתף בפסטיבל של משחקים עבור הומואים ולסביות. באותה הזדמנות ספורטאים מפורסמים אף יצאו מהארון דרך ההחלטה שלהם להשתתף במשחקים.

 

אף שמדובר בתחרויות, אופי האירוע אינו תחרותי והמשחקים הם ברוח השוויון והשיתוף האוניברסליים. כל אחד ואחת מורשה לקחת חלק במשחקים האולימפיים הגאים, בלי קשר לגזע, מין, מוצא, לאום, נטייה מינית או יכולת אתלטית". על מנת להתקבל למשחקים הגאים אין צורך בתקן מינימום להישגים, ודי ברצון להתחרות. החזון של ואדל היה שהמשחקים הגאים יהפכו להיות פלטפורמה להעלות מודעות לסוגיות של אפליה והדרה בתוך ומחוץ לקהילה הגאה.

יחד עם זאת, הקבוצה המארגנת של המשחקים, שאותה הוביל ואדל, ראתה במשחקים הללו לא רק תגובת נגד ללהטבופוביה ולאפליה שאפיינה את הזרם המרכזי של הספורט הממוסד, אלא ראו במשחקים הללו הזדמנות ליצירת מודל אלטרנטיבי שונה ומכיל יותר של תחרות ספורטיבית. כמו שואדל הסביר: "המסר של המשחקים הוא מעבר למתן תוקף לתרבות שלנו. הם נוצרו כרעיון חדש למשמעות של הספורט שמבוסס על הכלה ולא על הדרה."

אף שמדובר בתחרויות, אופי האירוע אינו תחרותי והמשחקים הם ברוח השוויון והשיתוף האוניברסליים. כל אחד ואחת מורשה לקחת חלק במשחקים האולימפיים הגאים, בלי קשר לגזע, מין, מוצא, לאום, נטייה מינית או יכולת אתלטית". על מנת להתקבל למשחקים הגאים אין צורך בתקן מינימום להישגים, ודי ברצון להתחרות (2). החזון של ואדל היה שהמשחקים הגאים יהפכו להיות פלטפורמה להעלות מודעות לסוגיות של אפליה והדרה בתוך ומחוץ לקהילה הגאה. ההשתתפות במשחקים הייתה אמורה לאתגר את ההומופוביה בעולם ההטרו-סקסואלי, ובו בזמן גם תופעות של סקסיזם, גילנות, גזענות ולאומנות, בתוך ומחוץ לקהילת הלהט"ב. הוא קיווה שהחלום שלו ל"קהילה לדוגמא" יושג דרך מדיניות ופרקטיקות של הכלה: תחרויות לפי קבוצות גיל, גיוס והגעה למיעוטים אתניים וספורטאים ממדינות מתפתחות, קיום של אירועים חברתיים ותרבותיים שישברו את החסמים של מגדר, מעמד, אתניות ומוגבלויות בקהילת הלהט"ב (לנסקי, 2003). עשורים לאחר מכן, עדיין מתקיים דיון מתמשך לגבי השאלה האם הם עמדו במטרות הללו. 

בישראל יצאה המשלחת הראשונה למשחקים הגאים בשנת 1998  ולקחו בה חלק 39 ספורטאיות וספורטאים. כיום הספורטאים והספורטאיות נשלחים למשחקים דרך המרכז הגאה. העיר תל אביב אף הכריזה על רצונה לארח את המשחקים ב-2026.

עד שזה יקרה, השנה הוחלט לקיים אירוע ברוח דומה פה בארץ. באירוע ,בשיתוף המרכז הגאה ומיזם She Sports - פלטפורמת ספורט לקידום ופיתוח נשים וכן לקהילת הטרנס*, יתקימו מגוון רחב של שיעורי ספורט בתחומים שונים, סדנאות העוסקות בתזונה ודימוי גוף, תחרויות, טורנירים ומסלול Wipeout בבריכה. כמו בחזון של טום ואדל , גם כאן המטרה היא להוריד חסמים ודעות קדומות, ובעיקר לייצר אירוע של כייף שמתאים לכל אחת ואחד.

מוזמנות/ים להגיע!

לקריאה נוספת:

Lenskyj, H. (2003). Out on the field: Gender, sport and sexualities. Womens Press.

(2) ויקיפדיה-המשחקים הגאים https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%9E%D7%A9%D7%97%D7%A7%D7%99%D7%9D_%D7%94%D7%92%D7%90%D7%99%D7%9D

bottom of page