top of page
נועה לזרי.jpg
נועה לזרי.jpg
נועה לזרי.jpg
הפרדה מגדרית

יולי 2021

צילום: Joao Costa Ferreira, Osga Photo

האם הועד האולימפי מצא דרך לייצר שוויון מגדרי בספורט? ומה קורה כשמעזים להתחרות יחד?

הועד האולימפי הבינלאומי החליט להגדיל את כמות הענפים שבהם גברים ונשים מתחרים בצוותים מעורבים וכבר בטוקיו 2021 יהיו שבעה ענפים מעורבים חדשים. בתחרויות אלו מחצית מהצוות יהיו גברים, ומחצית נשים – שחייה שליחים/ות 100*4 מעורב, מרוץ שליחים (אתלטיקה) 400*4, טריאתלון, קשתות, קליעה, ג'ודו וטניס שולחן.

ענף אולימפי נוסף שבו יהיו אך ורק זוגות מעורבים, החל מאולימפיאדת פריז 2024, הינו שייט בדגם 470 והזוג הראשון המעורב בישראל שמתחרה בענף אלו טל שדה Tal Sade ונועה לסרי Noa Lasry (בתמונה). הועד האולימפי הבינלאומי הבין שאחת הדרכים להגדיל את כמות הספורטאיות וגם לקדם את ההשקעה ובהתאמה גם את היכולות של נשים הינה דרך תחרויות מעורבות שיעלו את רמת התחרות. ואנחנו שואלות האם יגיע יום שבו נראה נשים מתחרות מול גברים (אגב – יש ענף אחד כזה – יודעים/ות איזה?)

לצפייה בכתבה של הוועד האולימפי בישראל:

https://youtu.be/7Rl6Tl71IFg

אז האם כדאי להפריד או לשלב בין בנים ובנות בספורט? דנו בשאלה זו רבות, וגילינו שהיא מורכבת ושאין תשובות חד משמעיות, במיוחד לא בנקודת הזמן שאנחנו נמצאות בה היום. ובכל זאת בשטח יש הרבה מאוד התעוררות סביב השאלה הזאת ולא מעט מקרים של ספורטאיות או קבוצות שפורצות דרך או שוברות את התפיסות שלנו. כך לדוגמא במגרשי הכדורגל באקדמיות הטובות ביותר בעולם החליטו ליצר קבוצות מעורבות ע"מ לקדם את השחקנים והשחקניות הצעירות שלהם.

אוריאל דסקל Ouriel Daskal ב- Calcalist כלכליסט כתב על מועדוני העל ארסנל וברצלונה ששילבו בנים בקבוצות הבנות שלהם. לכאורה ברור לנו שהצד המרוויח הן הבנות שמרוויחות מאתגר ברמה גבוהה ושונה ממה שהן רגילות במגרש עם בנות בלבד אבל יותר מעניין לשמוע מדוע אנשי המקצוע משבחים דווקא את התרומה של הבנות לבנים, אולי בניגוד למה שהיינו מצפים. בין הסיבות דיברו על כך שבנות בגילאים מסוימים יותר גדולות וחזקות מהבנים ואז זה מאתגר אותם וגם על חשיבות הגיוון ועל כך שבנים צריכים גם לדעת שהם יכולים להפסיד לבנות. לדברי מנהל האקדמיה של ארסנל זה תואם למציאות שבה הן גברים והן נשים יכולים לבצע משימות ברמות הגבוהות ביותר ומספר על התרומה שהוא חווה ממשחק משותף עם בנות. ואכן, לאורה אי בק, פסיכולוגית התפתחותית, משבחת את המשחק המשותף של בנים ובנות כתורם להתפתחות קוגניטיבית, מניעת דימויים עצמיים שנשענים על סטריאוטיפים מגדריים וגם שיפור כישורים חברתיים ויכולות לשיתוף פעולה דווקא כשילדים נחשפים לבני המגדר השני. אלו כישורים הכרחיים לשחקני ספורט קבוצתי ובכלל בחיים.

לקריאה:

https://www.calcalist.co.il/.../0,7340,L-3764109,00.html

ובהמשך לזה, בקבוצת AEM ליידה החליטו לעשות "שעטנז" ולשלב בין הפרדה לבין שילוב. ראשי הקבוצה הספרדית החליטו שהם רוצים לאתגר את קבוצת הילדות ולאפשר להן להתמודד עם קבוצות חזקות של בנים ולהוכיח לעצמן שהן יכולות להתמודד גם נגדם ולכן רשמו אותן לליגת הבנים. מה שהפתיע (או שלא?) זה שהקבוצה של הילדות ניצחה באליפות הליגה. אין ספק שזה מוכיח עבורן ועבור ילדות ונערות אחרות וגם עבור בנים, שיש בנות שמשחקות ברמה הגבוהה ביותר ואף מנצחות אותם. שבירת סטיגמות מגדריות כבר אמרנו?

לקריאה:

https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4961257,00.html

ואם עד עכשיו ראינו קבוצות שהתגאו בשילוב בין בנים לבנות, בארה"ב קרה מקרה הפוך של ענף שהיה מעורב שבו הוחלט להפריד את הבנות, הפרדה שעשתה שינוי אדיר לטובת הבנות: עד השנים האחרונות ענף ההיאבקות בבתי הספר היה מעורב – בנות היו מתאמנות עם בנים והיו רק בנות בודדות שהתחרו בענף, אף על פי שכבר ב-2004 ההיאבקות הפכה לענף אולימפי רשמי לנשים. בשנים האחרונות החליטו במספר הולך וגדל של בתי ספר להקים נבחרת היאבקות נפרדת לבנות והייתה קפציה עצומה בכמות המתאבקות – עלייה של 28% בשנה וכיום מעל מחצית ממדינות ארה"ב מקיימות תחרויות נפרדות לבנות. המתאבקות מספרות שביסודי הן היו מתאמנות עם בנים ולפעמים מנצחות אותן אבל בתיכון הבנים כבר היו יותר חזקים והתחרות הייתה יותר קשה עבורן ולכן דווקא הקמת קבוצה נפרדת של בנות נתנה להן את המקום הבטוח להצליח וגם פתחה את הדלת לבנות נוספות. קצת מזכיר את הסיפור שאוריה מאיר מאיגוד הברידג' סיפרה לנו על הקבוצה הנפרדת שעשתה לבנות והקפיצה את מספר המשתתפות בענף וגם את המחקר של פרופסור קרק Ronit Karkעל הפרדה של בנות בתחומי המדעים, שדיברנו עליהן בפודקאסט האחרון. מה אתן/ם חושבות/ים?

לקריאה:

https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001319549

והמלצה אחרונה - לכל מי שעוד לא האזינ/ה לפרק על הפרדה ושילוב בספורט בפודקאסט שלנו - אל תפספסו!:

https://anchor.fm/migrashmishela/episodes/2---enu77h...

bottom of page