מאי 2022
מנהיגות נשית בספורט
מורן צוק לוק
מאמנת קבוצת הגברים בכדורעף של מכבי אשדוד בליגת העל
מורן צור לוק, שחקנית ליגת העל וקפטנית נבחרת ישראל בכדורעף, מונתה למאמנת קבוצת הגברים של מכבי אשדוד בכדורעף ובכך הפכה למאמנת הראשונה של קבוצת גברים בליגת על בישראל.
מורן סיפרה לנו מה סייע לה להגיע למטרה ששמה לעצמה כבר מילדות- להיות מאמנת של קבוצת גברים, ומה לדעתה יכול לסייע לספורטאיות ומאמנות צעירות ללכת בעקבותיה.
בתור שחקנית היו לך מאמנים או מאמנות?
גם וגם.
את יכולה לספר ממי מהם קיבלת את ההשראה להפוך בעצמך למאמנת?
אני יכולה לומר לך שמכל מאמן ומאמנת לקחתי גם דברים טובים וגם דברים לא טובים, ומכולם למדתי. אני חושבת שאני יודעת להסתכל על המכלול ולעשות הפרדה בין מה נכון לי ולאג'נדה שלי, ולמה אני יותר מתחברת. בגלל שאני גם מגיעה ממקום של כל כך הרבה שנים כשחקנית, יש לי גם את היכולת להרגיש מהצד השני של המגרש מה יותר דחף אותי ומה יותר קידם אותי, גם מבחינה פסיכולוגית וגם מבחינה פיזית.
איך הגעת לתפקיד?
כשאריה הגיע למכבי אשדוד הוא ביקש עוזרי מאמנים. המועדון חיפש מאמנים שיאיישו את התפקיד, ואמרתי לעצמי שזו יכולה להיות נקודה בדרך להגשמת המטרה שלי. מכבי אשדוד הוא מועדון חדש וצעיר שמתפתח, וחשבתי שאני אוכל לעזור בתפקיד הזה. בנוסף, אריה ואני מכירים שנים, אז הוא גם חיפש מישהו שהוא סומך עליו, ומכיר אותו ואת סגנון העבודה שלו. אז זה היה חיבור טוב.
הייתי שחקנית ועוזרת מאמנת במקביל במכבי אשדוד בליגה הראשונה תחת המאמן אריה זלינגר. אריה מאוד נתן לי ולעוזר המאמן השני ,דניאל שטיינברג, את הגב לתכנן אימונים, להעביר הרבה אימונים בפועל, ובאמת לחיות את הקבוצה. כשהייתי מעבירה את האימון זה היה כייף. לא הייתה בשום שלב הרגשה משחקנים ש"הנה בחורה מעבירה לנו את האימון אז זה פחות" . בדיוק להיפך-הייתה הרגשה שהם מכבדים ומקשיבים.
לפני חודשיים, אחרי שאריה עזב, מכבי אשדוד פנו אלי והציעו לי את המשרה. אמרתי שאני צריכה לחשוב על זה, כי השנה עדיין שיחקתי בליגת העל ולא הייתי בטוחה אם נכון לי ולקריירה שלי כרגע להפסיק לשחק כדורעף ולהתמקד רק באימון. אבל אני מאמינה שדברים לא קורים סתם. אחרי הרבה מחשבה אני ובעלי ביחד הגענו למסקנה שזה משהו שנכון לי לעכשיו שאפשר לעשות את זה וחזרתי אליהם וזהו והנה אני פה.
מה לדעתך צריך לקרות כדי שנראה יותר שחקניות בוחרות בקריירת אימון ומתפתחות בה?
אני חושבת שדבר ראשון הן צריכות לראות שבפועל יש מאמנות נשים בקבוצות בכירות. שיש נשים שעושות מזה קריירה. ואלו דברים שאפשר להיחשף אליהם רק במדיה. רק לא מזמן מינו את נעמי קולודני לאמן את קבוצת הכדורסל של מכבי אשדוד בליגה הלאומית, ולדעתי המינוי שלה לא קיבל מספיק חשיפה ופרסום. המטרה היא לא עצם הפרסום אלא כדי להוות דוגמא לילדות ונערות ואפילו למאמנות בפועל שזה אפשרי. אולי זה יעזור לעודד בנות ונערות צעירות כן ללכת למקום הזה, אם זה החלום שלהן וזה מה שהן רוצות לעשות. לתת להן את הפוש הזה שאפשר. שיראו שיש כאלו שהצליחו ,שעושות את זה שנהנות ממה שהן עושות ושהחברה רואה שזה בסדר שזה אחלה שזה הופך להיות עניין שבשגרה שיש מאמנת מאחורי הקווים.
השיח על שילוב של מאמנות נשים בקבוצות גברים תמיד מביא איתו רתיעה וחששות מתגובות של השחקנים, היכולת שלהם לקבל הוראות ממאמנת, או התנהלות בחדר ההלבשה, נתקלת פעם במשהו מהקשיים האלה?
זה לא היה בשום שלב, להיפך, זה היה לגמרי טבעי. אני יכולה לעשות לך את ההקבלה הכי פשוטה- כמו שמאמן גבר נכנס לחדר הלבשה של נשים , זה בדיוק אותו דבר, כמו שאנחנו מתארגנות לפני משחק כולן מוכנות, הקפטנית הולכת להגיד למאמן שכולן מוכנות ואז הוא מגיע ונכנס לחדר ההלבשה. אין שום סיבה שזה לא יהיה הפוך, שהבנים מתכוננים למשחק מתארגנים כולם סיימו להתארגן, הקפטן בה ואומר למאמנת הקבוצה מוכנה. והיא נכנסת עושה את התדריך ויוצאת החוצה. אני פשוט מאמינה שכמו שגבר יכול לאמן נשים גם אישה יכולה לאמן גבר. אני מבינה שזה כאילו מיוחד וחדש ואיך אמרו את זה פורץ דרך שובר תקרות זכוכית, כל הדברים האלה. אבל אני באמת חושבת שזה משהו שהוא לגיטימי . אם המקרה ההפוך אפשרי אז למה ככה לא? זה לא שבכל הספורט נשים מאמנות נשים וגברים מאמנים גברים. זה לא הסיפור.
איך החלטת להיות מאמנת?
אורך כל הקריירה שלי כשחקנית נתקלתי בהרבה סוגי מאמנים עם הרבה אג'נדות שונות, ושיטות אימון כאלה ואחרות. מאז שהייתי קטנה, עוד לפני שעשיתי את קורס המאמנים, תמיד עניין אותי איך המאמן חושב, למה הוא חושב שנכון לעשות מהלך כזה ולא אחר, ומה הדרך לגרום לספורטאי או ספורטאית להגיע למיטב שלהם? איך בעצם בונים את כל זה? מגיל קטן ידעתי שיום אחד אני אאמן בנים. לא ידעתי מתי היום הזה בקריירה שלי יגיע, אבל ידעתי שזה יקרה. ב2013 לפני כמעט עשור, עשיתי את קורס המדריכים בזמן שהייתי שחקנית מקצועית. זה אמנם היה מזמן, אבל כבר אז אמרתי לעצמי שטוב שיהיה לי את זה, ומזל שזה מה שהחלטתי.
איך ידעת שתאמני דווקא בנים?
זה משהו שפשוט ידעתי שאני אעשה. גדלתי בקיבוץ בצפון, אז תמיד גדלנו מאוד בצורה מאוד שוויונית בין הבנים והבנות. גדלנו בסביבה שלא הייתה בה יותר מדי הפרדה מגדרית, כולם עשו הכל- גם הבנות וגם הבנים עשו ספורט, עשו יצירה עשינו הכל. כך שמגיל קטן לא לימדו אותי שבנות צריכות לעשות X ובנים Y, אלא שכולם יכולים לעשות ועושים הכל. ספורט גברים תמיד עניין אותי. זה משחק אחר מכדורעף הנשים. שני המגדרים משחקים כדורעף, אבל זה כמו שני ענפי ספורט שונים. העצמות , המהירויות הטקטיקה של המשחק, אפילו שיטת האימון היא שונה. ההבדלים האלה תמיד עניינו אותי , ולאמן גברים ספורטאים שמבחינה פיזיולגית הם חזקים וגבוהים יותר גם מאוד עניין אותי.
אני חושבת שדבר ראשון הן צריכות לראות שבפועל יש מאמנות נשים בקבוצות בכירות. שיש נשים שעושות מזה קריירה. ואלו דברים שאפשר להיחשף אליהם רק במדיה. רק לא מזמן מינו את נעמי קולודני לאמן את קבוצת הכדורסל של מכבי אשדוד בליגה הלאומית, ולדעתי המינוי שלה לא קיבל מספיק חשיפה ופרסום. המטרה היא לא עצם הפרסום אלא כדי להוות דוגמא לילדות ונערות ואפילו למאמנות בפועל שזה אפשרי. אולי זה יעזור לעודד בנות ונערות צעירות כן ללכת למקום הזה אם זה החלום שלהן וזה מה שהן רוצות לעשות.
שיתפת אנשים שזה מה שאת רוצה לעשות?
בוודאי
איך היו התגובות?
אמרו לי שאם יש מישהי שיכולה לעשות את זה זו אני. אחרי שקיבלתי את התפקיד באופן סופי סיפרתי לאחד החברים שלי שגדל איתי בקיבוץ, והוא אומר לי: "איזה יופי. מה שאמרת שתעשי מאז שאהיית ילדה קטנה, קורה. אנשים שמכירים אותי שנים יודעים שזה משהו שתמיד אמרתי שאעשה .